Tekniker som slår igenom 2020?

Det är inte varje år som någon ny teknik som är helt revolutionerande får sitt genombrott, och det återstår att se om något sådant kommer hända under 2020. Dock finns det flera spännande tekniska innovationer som kan komma att få sina publika genombrott under året. Den här listan innehåller några av de mest troliga kandidaterna.

Jobbar du på ett företag som är med och utvecklar framtidens teknik? Alldeles oavsett vad ni arbetar med kan det vara ett klokt verksamhetsutvecklande drag att gå någon typ av e-kurs. Fördelen med e-kurser jämfört med vanliga kurser är att de är mer flexibla och inte behöver gå ut över kärnverksamheten. Hos kompetens express hittar du kurser om ledarskap, effektivitet och kommunikation.

5G

Femte generationens mobilkommunikation kommer börja lanseras på bred front under 2020. Det kommer få en mängd konsekvenser både för hur vi kommunicerar samt för annan teknik. 5G klarar av att hantera betydligt fler uppkopplingar än 4G vilket kommer innebära att vi plötsligt får tillgång till betydligt mer bandbredd. Vissa menar att detta kommer märkas främst genom att Smarta Hem-tekniken kommer att bli vanligare. Det är med andra ord bara en tidsfråga innan din brödrost är uppkopplad mot internet.

AI

Artificiell intelligens används förstås redan nu i en omfattande utsträckning för alla möjliga typer av sysslor. Det var dock relativt nyligen som AI-lösningar blev tillgängliga inte bara för storföretag eller myndigheter med stora resurser. Nu finns det gott om företag som riktar in sig mot småföretagare med AI-tjänster i form av RPA. RPA kan användas för att automatisera allt från bokföringssysslor till kundkontakter. AI lär bli än mer vida använt under 2020.

Kryptovalutor

Bitcoin är förstås den mest välkända kryptovalutan och den har nu funnits i tio år. Under den tiden har den värderingsmässigt stigit till emellanåt ofantliga höjder, men också stundtals varit väldigt volatil. Men trots att den firar 10-årsjubileum har den fortfarande inte fått något folkligt genomslag. Kanske förändras det 2020. Facebook förväntas nämligen lansera en egen kryptovaluta, ‘Libra’, kanske blir det den knuff som gör att de virtuella valutorna får ett bredare genomslag.

Nästa generations spelkonsoler

Under 2020 kommer Sony släppa nästa upplaga av Playstation, nummer 5 i ordningen, och Microsoft Xbox Series X. Förmodligen kommer det innebära genombrottet för spel i sann HD-kvalitet och med framerates som hittills bara varit möjliga att uppnå med dyra gaming PCs. Mycket talar också för att streamingtjänster för spel kommer att få ett stort genomslag under året. I och med att Sony lyckades med att lansera en prisvärd VR-hjälm till PS4 kan man också spekulera i om Virtual Reality nu kommer att bli tillräckligt prisvärt och funktionellt för att verkligen bli ett speltillbehör som finns i de flesta gamer-hem.

shesha