Teknik hos djur

Att börja använda verktyg ses som en av de första stegen som mänskligheten tog till att bygga ett högteknologiskt samhälle. Men även många djurarter använder verktyg, och kan därför sägas ha en viss teknisk kapacitet. Här listar vi några av de djurarter som är kända för att använda verktyg.

Chimpanser

Chimpanser har sedan länge använt verktyg, utan någon inblandning eller inlärning från människan. Man har hittat stenhammare använda av chimpanser som levde vid Elfenbenskusten för 4 300 år sedan. De använder också långa pinnar för att fiska upp och äta myror, och har till och med setts tillverka spjut för att jaga andra primater. På Svenska Dagbladets hemsida kan du läsa mer genom att söka på “chimpanser”.

Kråkor

När man vill säga att någon verkar dum så kan man använda uttrycket “hönshjärna”, vilket visar på en utbredd uppfattning att fåglar i allmänhet, och höns i synnerhet, inte är så intelligenta. Men kråkor har observerats kunna framställa verktyg av blad, kvistar och sina egna fjädrar. Man har också sett dem lägga stenar i krus med vatten för att höja vattenytan.

Elefanter

Elefanter är bland världens mest intelligenta djur, och de kan själva med tålamod under längre tid ändra längden på grenar, så att de blir precis lagom långa för att vifta bort flugor.

shesha