Robotar

Robotar är välkända i vår kultur. Tidigare kunde vi mest se avancerade robotar på film, som i Terminator, roboten “Data” i Star Trek eller C-3PO i Star Wars. Men nu börjar de tidigare synbart orealistiska filmvisionerna allt mer bli verklighet. Vi kan se allt mer sofistikerade robotar, som har byggts för att efterlikna allt från människor till hundar. Här berättar vi mer om robotens historia och de senaste innovationerna inom robotteknik.

Historia

Ordet “robot” kommer från det tjeckiska ordet “robota”. Det betyder “tvångsarbete”. Olika sorters automatiska apparater har funnits ända sedan antiken, de framställdes då främst för att ge underhållning. Under den industriella tiden utvecklades nya mekaniska tekniker, som gav upphov till automatiserade och fjärrstyrda maskiner.

Robotarna och jobben

År 1954 byggdes den första programmerbara roboten av George Devol. Några år senare såldes den till General Motors, där en användes i bilindustrin. Sedan dess har robotar ersatt människokraft till stor del inom industrin, vilket har gett upphov till arbetslöshet. Detta är ett problem som fortfarande pågår, allt medan industrirobotarna blir mer och mer avancerade och kan ersätta människors arbete. Robotarna kan utföra uppgifter som är farliga eller repetitiva. En annan negativ företeelse som kommit på senare år är att man har velat börja använda robotar inom militären. En robot som dödar människor i strid ger upphov till nya etiska frågeställningar.

Moderna robotar

Under de senaste åren har man börjat framställa en rad imponerande robotar med nya förmågor. Här listar vi ett antal av dessa.

Sofia

Sofia är en “android”, en människoliknande robot som på senare tid har synts mycket i media. Hon kan hålla intelligenta konversationer med människor, och även lära sig nya saker. Sofia har varit på besök i amerikanska TV-shower och har även fått medborgarskap i Saudiarabien.

Cafe X

Cafe X är en robot som ersätter en mänsklig barista. Den har två flexibla robotarmar som den använder för att framställa kaffe på beställning. Det finns nu helautomatiserade robotcaféer i San Francisco.

Boston Dynamics

Boston Dynamics är inte en robot utan ett företag som utvecklar en lång rad avancerade robotar. De marknadsför sig som företaget som förändrar hela din syn på vad robotar kan göra. Här hittar du roboten Atlas, som är den mest rörliga och dynamiska tekniska humanoiden som någonsin utvecklats. Atlas har ett kontrollsystem som gör det möjligt för den att koordinera bål, armar och ben. Den har mycket god balans, vilket gör att den kan utföra avancerade göromål. Den har också en rad sensorer som ger den stereoskopisk syn, gör det möjligt att känna avstånd till saker och ännu mer. En annan av Boston Dynamics robotar är Spot, som är en mindre, mer rörlig robot. När man ser den röra på sig påminner den starkt om en hund med långa ben. Spot kan öppna dörrar, bära föremål och gå i trappor.

KTH har en rad intressanta artiklar om robotar. Läs mer genom att söka på “robotar”.

shesha